YANGI O‘ZBEKISTONDA SOLIQ TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH VA ISLOH QILISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI (Multidisciplinary Journal of Science and Technology, 2026)
Ushbu maqolada Yangi O‘zbekiston sharoitida soliq tizimini takomillashtirish va isloh qilishning ustuvor yo‘nalishlari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Soliq tizimi davlat budjeti daromadlarini shakllantiruvchi asosiy moliyaviy institut bo‘lishi bilan birga, tadbirkorlik muhitini tartibga soluvchi, investitsion faollikni rag‘batlantiruvchi, aholi va biznesning iqtisodiy xatti-harakatlariga ta’sir ko‘rsatuvchi muhim mexanizmdir. So‘nggi yillarda O‘zbekistonda soliq yukini maqbullashtirish, soliq ma’murchiligini soddalashtirish, raqamli xizmatlarni kengaytirish, qo‘shilgan qiymat solig‘i mexanizmini takomillashtirish, tadbirkorlik subyektlarini jazolashdan ko‘ra maslahat va profilaktika asosida qo‘llab-quvvatlashga o‘tish yo‘nalishlarida izchil islohotlar amalga oshirilmoqda. Tadqiqotda rasmiy normativ-huquqiy hujjatlar, davlat organlari axborotlari va xalqaro moliyaviy institutlar hisobotlari asosida soliq tizimidagi mavjud holat, asosiy yutuqlar, saqlanib qolayotgan muammolar hamda kelgusidagi ustuvor vazifalar yoritiladi. Maqolada soliq islohotlari faqat stavkalarni pasaytirish bilan cheklanmasligi, balki soliq to‘lovchi uchun qulay, shaffof, bashorat qilinadigan va raqamli xizmatlarga asoslangan tizim yaratish zarurligi asoslab beriladi.